REUMATOLOGIJA

Reumatologija se bavi upalnim bolestima koštano-zglobnog sustava. Reumatske bolesti, osim kostiju i zglobova, zahvataju i unutrašnje organe kao što su pluća, bubrezi, koža, probavni sistem, mozak i oči.

Rano otkrivanje upalnih reumatskih bolesti ključno je u njihovom liječenju. Svaka oteklina zglobova, crvenilo, zakočenost u zglobu koja se ne može nužno povezati s povredom upućuje nas na isključenje upalne reumatske bolesti.

Reumatske bolesti imaju svoju nasljednu osnovu te se povezuju s određenim genima i glavnim sistemom tkivne kompatibilnosti (HLA- humani leukocitni antigeni). Stres, bakterije, virusi, kao i pušenje mogu pokrenuti imunološki proces koji tada aktivira stanice koje napadaju zglobove, odnosno zglobne ovojnice, hrskavicu, pripoje kostiju-tetiva i mišića (tzv. enteze) i krvne žile gotovo svih organa.

KADA TREBA ZAKAZATI PREGLED KOD REUMATOLOGA?

Ukoliko imate neke od sljedećih simptoma, treba da se javite reumatologu ili fizijatru:

  • otekline zglobova
  • promjene na koži
  • jutarnja ukočenost u šakama i leđima
  • noćne bolove u vratu, ramenima ili kukovima

KAKO IZGLEDA REUMATOLOŠKI PREGLED?

Reumatološki pregled podrazumijeva klinički pregled (inspekcju, palpaciju) koštano- zglobnog sistema i mišića, inspekciju eventualnih promjena na koži, te se po potrebi dopunjuje sa opštim internističkim pregledom (auskultacija srca i pluća) i UZ pregledom koštano- zglobnog sistema.

U reumatološka oboljenja spadaju sve one bolesti koje se povezuju sa upalnim procesima u zglobovima, mišićima i koštanom sistemu.

Najčešća reumatološka oboljenja su reumatoidni artritis, artritis zglobova (artroza koljena, artroza zglobova šake ), ankilozirajući spondilitis (Behtereva bolest), Reiterov sindrom, psorijazni artritis, giht, sistemske bolesti vezivnog tkiva (SLE-sistemski lupus, polimiozitis, sistemska skleroza, Sjogren sindrom,vaskulitis), fibromijalgija i dr. Bolesti kao što su reumatoidni artritis, sistemski lupus i sklerodermija su češće u ženskoj populaciji, te su često udružene sa drugim bolestima kao što su hipertenzija, dijabetes, bolesti štitaste žlijezde, gojaznost, depresija i rana menopauza.

Reumatološku ambulantu privatne klinike “Alivia”, vodi dr Jelena Mrđa, specijalista reumatologije.


Reumatologija

Jelena Mrđa dr spec. reumatologije Zakažite pregled
"Zdravlje je najvažnija stvar u životu !"

Kontaktirajte nas kako biste zakazali vaš pregled

Zakažite pregled