PLASTIČNA I REKONSTRUKTIVNA HIRURGIJA

Plastična i rekonstruktivna hirurgija je grana medicine koja ima za cilj da ispravi ili obnovi narušenu tjelesnu shemu. Iako su zahvati vezani za kozmetičke korekcije ili estetske operacije najčešći vid plastične hirurgije, ona sama po sebi nema isključivo kozmetičku podlogu, već uključuje različite tipove hirurgije, kao što su: rekonstruktivna i kraniofacijalna hirurgija, hirurgija šake, mikrohirurgija, tretman opekotina i sl.

Svakako, plastična hirurgija poboljšava estetske osobine pacijenta, ali i povećava i poboljšava kvalitet života. Rekonstruktivni hirurški zahvati se izvode s ciljem ispravljanja funkcionalnih oštećenja koja mogu biti uzrokovana opekotinama i različitim povredama, kao na primjer: prelom kostiju lica, urođene anomalije, stečene abnormalnosti i sl.

Najčešći rekonstruktivni zahvati podrazumijevaju odstranjivanje tumora, uklanjanje ožiljaka, smanjivanje grudi ili povećanje grudi, te saniranje različitih rana.

Bitno je razlikovati estetsku, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

 • estetska hirurgija se bavi korekcijom nedostataka, te uljepšanjem tijela
 • plastična hirurgija je tu da pruži bolji kvalitet života, vrati ili podigne samopouzdanje narušeno različitim povredama i promjenama
 • Rekonstruktivna hirurgija ima za zadatak da obnovi i nadomjesti funkcionalne nedostatke koji mogu biti urođeni ili stečeni

U našem specijalističkom centru ordinira prim. dr med. Zoran Dimitrijević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, koji je svoje bogato iskustvo u estetskoj hirurgiji, između ostalog, stekao na nekim od najvećih svjetskih klinika. Dr Dimitrijević je bivši načelnik hirurških grana na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a prethodnih 10 godina je angažovan na prestižnoj privatnoj klinici u Kuvajtu, kao stariji konsultant. U svojoj bogatoj karijeri, dr Dimitrijević je obavljao najsloženije rekonstruktivne i estetske zahvate. Svojim znanjem, iskustvom i savjetima pomoći će vam u rješavanju bilo kojeg estetskog ili zdravstvenog problema.

U našoj klinici, dr Dimitrijević obavlja konsultativne i kontrolne preglede, kao i operativne zahvate. Neke od usluga u našoj privatnoj klinici, koje izdvajamo, podrazumijevaju sljedeće:

 • LIPOSUKCIJA

Najčešći zahvat u estetskoj hirurgiji je upravo liposukcija. Koristi se za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupnina masnog tkiva. Najčešće se radi na donjem dijelu leđa, trbuhu, iznad zadnjice, ispod zadnjice, kao i na bočnim stranama, te u zadnjem dijelu natkoljenice. Cilj liposukcije jeste da se tijelo oblikuje tako da poprimi vitak, atletski i proporcionalan izgled.

Liposukcija je najbolje rješenje u slučaju da imate nakupnine masnog tkiva kojih se ne možete riješiti dijetama ili vježbama, jer je efekat trenutni. Ovim zahvatom se ne rješava problem prekomjerne tjelesne težine. Radi se o zahvatu koji uklanja masno tkivo, ublažava problem celulita, naročito na mjestima na kojima to nije moguće postići na bilo koji drugi način, a rezultat je promjena konture tijela.

Dakle, liposukcijom preoblikujemo dijelove tijela i to uklanjanjem viška masnih nakupnina. Ta mast se nakon filtriranja, po potrebi, može vratiti na mjesta na kojima je potrebno popuniti udubljenja, neravnine, ali se može iskoristiti i za korekciju usana, odnosno njihove veličine, izravnavanje bora i sl.

Ovaj zahvat se, u zavisnosti od veličine površie koja se tretira, najčešće izvodi u opštoj anesteziji, a ukoliko su u pitanju manje površine kao što je koljeno, podbradak ili nadlaktica, može se koristiti i lokalna anestezija.

 • Podizanje grudi, smanjenje ili povećanje grudi, rekonstrukcija grudi

Nakon liposukcije, jedna od najčešćih estetskih operacija, iz domena estetske hirurgije, jeste uvećanje dojki. Mlade žene su one koje najčešće žele ovu vrstu operacije, a estetski efekti koji se postižu uveliko povećavaju samopouzdanje. Podizanje grudi ili povećavanje grudi su zahvati za koje se najčešće odlučuju žene srednje dobi. Problemi su uglavnom vezani za nedovoljno razvijenu veličinu dojki ili asimetriju dojki. Gubitak težine, porođaj i dojenje, prirodno starenje, samo se neki od uzroka zbog kojih dolazi do gubitka volumena dojki i promjene oblika dojki.

Najčešće postavljanja pitanja u vezi operacije grudi su cijena operacije, ali i to da li ste pravi kandidat za neku od operacija? Da biste dobili odgovre na ova pitanja, predlažemo vam konsultacije sa dr Dimitrijevićem, u našoj privatnoj klinici, kako bi se procijenilo stanje, kompleksnost zahvata, ali i uslovi koje treba da ispunjavate da bi se pristupilo zahvatu.

 • Korekcija nosa

Korekcija nosa, poznata i kao rinoplastika, zahvat je kojim se postiže balans nosa sa ostalim crtama lica. Pored toga, poboljšava se disanje, a korekcije nosa uveliko povećavaju i samopouzdanje pacijenata.
Rinoplastikom se ispravlja nekoliko problema – najčešće je to skraćenje dužine nosa, sužavanje širine nozdrva, korekcija vrha nosa ili uklanjanje kvržica na mostu nosa.

Rinoplastika je, u suštini, operacija nosa kojom se isti preoblikuje i radi se o uobičajenom zahvatu u plastičnoj hirurgiji. Cilj je poboljšati proporcije i izgled nosa, te poboljšati ukupnu ravnotežu nosa. U našem specijalističkom centru, moguće je povećati, smanjiti ili izravnati nos. Takođe, pacijentima nudimo usluge korekcije oblika vrha nosa, hrskavice i nosnica, a moguće je korigovati i ugao između nosa i gornje usne.
Nos je moguće i skratiti, ali i smanjiti vrh nosa uklanjanjem dijela hrskavice sa kraja nosa. Dobro isplanirana, te precizno izvedena korekcija nosa daje odlične estetske rezultate i omogućava pacijentima lakše disanje.

 • Korekcija očnih kapaka

Korekcija očnih kapaka spada u manje, ali izuzetno efikasne zahvate. Poznatija i kao blefaroplastika,  uklanja neželjene efekte starenja i zbog toga je jedan od najčešćih zahvata podmlađivanja u estetskoj hirurgiji. Uspešni rezultati hirurške korekcije kapaka za mnoge pacijente su stalni. Često se kombinuje sa facelifting-om, budući da zajedno daju mnogo vidljiviji efekat podmlađivanja lica.
Opušteni i natečeni očni kapci, pojava kesica u predjelu donjih kapaka i sveopšti umor lica, promjene su kod kojih ne pomažu masaže ili kozmetički tretmani. Ovaj problem se jednostavno rješava hirurškom intervencijom, poznatijom i kao blefaroplastika.

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji i traje (u zavisnosti da li se rade samo gornji, donji ili sva četiri kapka) od 30 do 90 minuta. Ožiljak od reza na gornjim kapcima je na mjestu pregiba kapka, a na donjim neposredno ispod trepavica, tako da u oba slučaja nije uočljiv.

Zbog malog broja komplikacija, a vrlo dobrog estetskog rezultata i i dugotrajnog rezultata, blefaroplastika je jedna od najpopularnijih estetskih hirurških zahvata.

 • Korekcija ušiju

Korekcija prominentnih (klempavih) ušiju, poznata i kao otoplastika je estetska korekcija kojom se otklanjaju deformiteti ušiju, koji se ogledaju u nepravilnom položaju ili obliku ušnih školjki, što se ispoljava kao prominenetne (povećan uglao izmedju ušnih školjki i glave), povijene, zvonaste uši. Najčešća deformacija su prominirajuće uši, a ona može biti obostrana, jednostrana i u zavisnosti od intenziteta simetrična ili asimetrična.

Kako bi estetski rezultat bio zadovoljavajući i dugotrajan, od najveće važnosti je dobra i kvalitetna analiza nedostataka na ušima. Operacija ušiju zahtijeva prilagođavanje operativne tehnike konkretnom slučaju, stoga su pravovremene konsultacije sa našim timom neophodne.

 • Abdominoplastika

Abdominoplastika, zatezanje stomaka ili “tummy tuck” je operativni zahvat kojim se tretira opuštena koža mišića na stomaku, najčešće usljed naglog povećanja tjelesne težine, ali i naglog gubitka tjelesne težine. Višak kože i masnog tkiva u području stomaka, može predstavljati veliki estetski i psihološki teret, ali može i dovesti to značajnih zdravstvenih tegoba.

Abdominoplastika je odlična metoda zatezanja stomaka ukoliko se korekcijom ishrane ili tjelovježbom ne može popraviti opuštenost mišića. Često ni zdrava ishrana, ni redovni treninzi ne pomažu u postizanju zategnutog stomaka, naročito nakon više trudnoća. Upravo tada, medicina ima rješenje u vidu abdominoplastike.

Cilj ove operacije jeste smanjenje masnog tkiva na stomaku, te kreiranje estetski prihvatljivog izgleda. Dakle, abdominolastika zateže i preoblikuje stomak, te istovremeno jača mišićno sloj, odstranjivanjem viška kože i masnih nakupnina. Rezultat je ravniji i čvršći stomak, te tanji struk.

 • Brahioplastika - zatezanje nadlaktice

Korekcija kože nadlaktica je hirurški zahvat kojim se sa nadlaktica uklanja višak kože, a koji predstavlja značajan estetski, često i zdravstveni problem pacijenta.

Višak kože na rukama, tzv mlohave ruke su čest uzrok gubitka samopozdanja, zbog narušavanja skladne figure, ali može izazvati i različite ojede i upalne procese na koži nadlaktice i pazušne jame. Glavni razlozi nastanka opuštenih nadlaktica su:

 • > gubitak većeg broja kilograma
 • > nagomilavanje potkožne masnoće na rukama
 • > starenje kože

Brahioplastikom se problem opuštenih nadlaktica uspješno rješava, jer ovaj metod podrazumijeva zatezanje i odstravnjivanje optimalne količine suvišne kože.
U rukama iskusnog i vještog estetskog hirurga, ovaj zahvat ne predstavlja veći problem, te se izvodi relativno brzo uz visok nivo uspješnosti.

 • Transfer masti - Fat transfer

Prenos masti, poznat i kao ubrizgavanje masti ili transplantacija masti, hirurški je postupak kod kojeg plastični hirurg prenosi masnoću iz jednog dijela vašeg tijela u drugi.Prenosom masti se koriguju konture i volumen lica, dojki, zadnjice, kukova ili stomaka.

Hirurški cilj je povećati ili poboljšati područje u koje ljekar ubrizgava mast. Postupak uključuje upotrebu liposukcije za izdvajanje masne masti, obradu masti, a zatim okretanje i ponovno ubrizgavanje prečišćene masti u željeno područje.

Prenos masti je prilično nova procedura koja svake godine raste u popularnosti, zbog prirodnih, liepih rezultata koje daje, kao i zbog različitih pogodnosti koje nudi..

 • Augmentacija - povećanje usana

Povećanje usana spada u zahvat estetske hirurgije pomoću kojeg se vrši povećanje volumena usana i eventualna izmjena njihovog oblika.

Konture, naglašavanje ili korekcija asimetrije usana se može postići različitim metodama.U našem specijalističkom centru obavljamo hirurško i nehirurško oblikovanje, povećanje i modeliranje usana.

Nehirurško oblikovanje i povećanje usana se radi dermalnim filerima, koji predstavljaju supstance za popunjavanje bora i nadoknadu volumena na licu usnama. Dermalni fileri mogu biti prirodni (sopstvena mast) i industrijski (kolagen i hijaluron)

Kao filer za oblikovanje, konturisanje i uvećanje usana sve više se koristi hijaluronska kiselina, odnosno hijaluronski fileri. Radi se o supstanci prirodnog porijekla koja odmah daje vidljive rezultate, dok se sama procedura brzo sprovodi i ima kratak period oporavka. Rezultati su odmah vidljivi, a usne su prirodno rumene, meke i jedre, liepo oblikovane i konturisane i imaju mladalačku svježinu. Istovremeno, popravlja se simetrija usana i njihove ivice se zatežu tako da nestaju i fine bore oko usana.

Fileri sa hijaluronskom kiselinom dodaju volumen i vezuju vodu poput sunđera, a struktura im je slična prirodnoj strukturi usana. Hijaluron u usnama pacijentima ne izaziva osjećaj prisustva stranog tijela, a i senzibilitet usana je potpuno očuvan.

Tretman hijaluronskim filerima se izvodi uz pomoć specijalne tanke igle i procedura je uglavnom bezbolna (po potrebi se nanosi lokalni anestetik).

 • Korekcija zadnjice

Podizanje zadnjice poboljšava i uklanja suvišnu kožu na zadnjici bedrima, koja je nastala usljed gubitka težine, starenja, ali i genetike. Podizanjem i učvršćivanjem kože na zadnjici, pomoću ovog zahvata, zadnjica postaje zategnuta, manje obješena i manje naborana.

Korekcija zadnjice se može vršiti primjenom silikonskih implantanata, ali i primjenom sopstvenog masnog tkiva. U oba slučaja se redukuju veličina i masa, ali i postiže odgovarajuće preoblikovanje.

Povećanje zadnjice je, u posljednje vrijeme, sve poplarniji hirurški zahvat. U ovom slučaju, plastični hirurg uklanja masno tkivo iz oblasti u kojoj je u višku – kao što su abdomen ili butine – i aplicira u zadnjicu, tj. obavlja proceduru fat transfer-a. U suštini, ovo je kombinacija liposukcije i povećanja zadnjice.


Plastična i rekonstruktivna hirurgija

Zoran Dimitrijević dr spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije Zakažite pregled
"Zdravlje je najvažnija stvar u životu !"

Kontaktirajte nas kako biste zakazali vaš pregled

Zakažite pregled