GINEKOLOGIJA

Ginekologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem ženskog reproduktivnog sistema, njegovim bolestima i načinima liječenja.

Redovni ginekološki pregledi su veoma bitni, jer se na vrijeme mogu uočiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolesti reproduktivnog sistema, koje se veoma često mogu brzo i uspješno liječiti. S tim u vezi, preporučuju se redovni godišnji preventivni ginekološki pregledi.

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je osmi do dvanaesti dan menstrualnog ciklusa.

Preventivni pregledi u ginekologiji obuhvataju:

  • ginekološki pregled–pregled genitalija i dijela vidljivog grlića materice
  • PAPA bris (Papanikola )- metoda za dijagnozu karcinoma grlića materice
  • ultrazvučni pregled ginekoloških organa– omogućava vizualizaciju unutrašnjih reproduktivnih organa (materice, jajovoda, jajnika), kao i samog prostora male karlice. Ova metoda je neizostavan dio preventive, jer je pouzdana, brza, bezbolna, neškodljiva i dostupna
  • pregled vaginalnog sekreta, cervikalni i vaginalni bris, mikrobiološke i virusološke analize –u cilju dijagnostike i liječenja infekcija u ginekologiji

Sve ove metode su lako dostpune, uspješno čuvaju zdravlje i zbog toga se može reći da su dio kulture i njege svake savremene žene. Ginekološki pregledi su od neprocjenjivog značaja za zdrav ženski reproduktivni sistem.

KAKO IZGLEDA GINEKOLOŠKI PREGLED?

  • razgovor sa pacijenticom i upoznavanje sa simptomima
  • pregled rodnice i grlića materice
  • uzimanje uzorka za PAPA test
  • mišljenje specijaliste

Ginekološku ordinaciju specijalističkog centra “Alivia” vodi dr Dejan Pejić, specijalista ginekologije i akušerstva. Završio je specijalizaciju iz ginekologiju i akušerstvu , takođe na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a subspecijalistički ispit iz perinatologije - Medicinski fakultet Beograd je u procesu izrade.

Njegovu karijeru krase i usavršavanja iz endoskopske hirurgije (Univerztetski Klinički centar Ljubljana, Klinika za ginekologiju), zatim brojna usavršavanja u Austriji, Srbiji, Sloveniji iz ginekologije i akušerstva.Ponosni je učesnik brojnih Evropskih kongresa iz perinatologije. Profesionalno iskustvo je stekao na odjelu ginekologije JZU bolnica Gradiška u prethodnih 12 godina.


Ginekologija

"Zdravlje je najvažnija stvar u životu !"

Kontaktirajte nas kako biste zakazali vaš pregled

Zakažite pregled